Πώς η πανδημία άλλαξε τη ζήτηση για τα AirBnb -Εκπληξη τα πρώτα στοιχεία για τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών
Η σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αναθέρμανε, ως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το προφίλ των ταξιδιωτών έχει αλλάξει, συμπαρασύροντας συνολικά την κτηματαγορά.
Πριν από λίγες ημέρες, όχι ένας τυχαίος αλλά ο CEO της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, μιλώντας στο CNN Business, τόνισε ότι οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στα ταξίδια είναι ανάλογες με εκείνες που έφεραν οι αεροπορικές πτήσεις στη ζωή μας. Ποια είναι η βασική αλλαγή; Ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ταξιδιών, της εργασίας και της προσωπικής ζωής έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται. «Όταν μένεις κάπου για πάνω από έναν μήνα, τότε δεν μπορείς να πεις πως ταξιδεύεις», επανέλαβε ο Μ.Τσέσκι, αποκαλύπτοντας ότι 1 στους 4 πελάτες της Airbnb αναζητά πλέον μόνιμη διαμονή και όχι απλά ταξίδια.
Κατά την Airbnb, η τηλεργασία έχει συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την τάση, καθώς ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι δεν θέλουν να κλείνονται σε ένα γραφείο και προτιμούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως από μέρη, που τους ελκύουν. Οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες βρίσκονται, άλλωστε, στο φορολογικό «ραντάρ» των ελληνικών Αρχών, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν νέους ανθρώπους είτε να επενδύσουν στην εγχώρια κτηματαγορά είτε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η Airbnb στις αρχές του Μαΐου πρόσφερε τη δυνατότητα σε όσους σκέπτονται τη μετεγκατάσταση, να φιλοξενηθούν σε συνεργαζόμενα καταλύματα σε διάφορες πόλεις, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ. Έτσι θα βιώσουν εμπειρίες στην πόλη που θέλουν να μετεγκατασταθούν και εάν τους αρέσει να αγοράσουν εκεί και σπίτι. Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς, που ρωτήθηκαν, είναι ανοιχτοί στην ιδέα «δοκιμάστε πριν αγοράσετε».
Εκτός από τη νέα τάση της «μονιμότερης» διαμονής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αυξημένη ζήτηση για πολυτελή διαμονή, γεγονός που αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα αποταμιεύσεων των νοικοκυριών λόγω των συνεχών lockdown. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση για πολυτελή καταλύματα έχει ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Η ζήτηση για χαμηλού προϋπολογισμού μόνιμη διαμονή έχει ανακάμψει μόλις στο 51%. Οι κρατήσεις για διαμονή σε μοναδικά καταλύματα ή κάστρα στην Ιταλία και Ισπανία αυξήθηκαν κατά 94% τους τέσσερις μήνες έως τα τέλη Απριλίου 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Στην Ελλάδα, τα στοιχεία της AirDNA δείχνουν ότι επί του παρόντος τουλάχιστον αυτές οι δύο τάσεις δεν έχουν αποτυπωθεί στο «χαρτί». Αυτήν τη στιγμή, στην Αθήνα υπάρχουν 7.008 ενεργές κατοικίες προς μίσθωση, στη Μύκονο 2.851, στη Σαντορίνη 3.549, στην Πάρο 2.086, στην Κρήτη 16.854, στην Κέρκυρα 5.694, στη Ρόδο 3.126.
Πηγή: iefimerida.gr - Πώς η πανδημία άλλαξε τη ζήτηση για τα AirBnb -Εκπληξη τα πρώτα στοιχεία για τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών